Høringssvar vedr. Skørping Bibliotek

Det var med stor undren, vi læste, at Rebild Kommunes budgetudkast i år indeholdt et forslag om at lukke Skørping Bibliotek. For tanken er jo helt absurd!

I Skørping er biblioteket sammen med KulturStationen og Kinorevuen et naturligt centrum for byens levede liv. Her går man hen, når man skal låne bøger, blade, film og musik – naturligvis – men også når man skal læse dagens avis, hente pjecer fra det offentlige, spørge om hjælp til en skoleopgave eller få vejledning til informationssøgning. Her kan personalet inspirere byens børn, unge og ældre til videre læsning, både ved vores daglige, individuelle besøg og ved bogcaféer. Her kan man hænge ud efter skoletid eller vente på toget i “landets fedeste ventesal”. Her kan man deltage i babyrytmik, samles i læsekredse, overvære foredrag med meget mere.

At Skørping har noget så flot som en litteraturfestival, Ord I Nord, kunne man slet ikke forestille sig uden det enestående samarbejde mellem netop biblioteket, Bogbyen og alle de andre lokale aktører. Her samles professionelle med frivillige entusiaster om en fælles passion og løfter Skørping langt op over soveby og udkant. Var det ikke for bibliotekets fysiske tilstedeværelse i Skørping, var Ord I Nord næppe placeret her. Og lige nu ser vi frem til Litterært Folkemøde, som tiltrækker folk fra hele landet. Kunne man forestille sig noget sådant i en by uden bibliotek?

Vores verden bliver mere og mere digitaliseret og selvbetjent; vi skal kunne ordne paragrafferne selv og gå på e-boks, sundhed.dk, jobnet, printe lange spørgeskemaer fra sygehusene ud osv., for sådan har politikerne bestemt, at det skal være. Og hvis man ikke selv har en pc, internettet er ustabilt, eller printeren er i stykker, er der ét sted, vi alle sammen har fri og lige adgang til: biblioteket. Her findes også kompetent personale, der kan vejlede, når man farer vild i den digitale verden. Selv om digitaliseringen også har givet borgerne mulighed for at reservere og hjemtage bøger fra andre biblioteker hjemme fra sofaen, skal bøgerne jo afhentes på biblioteket. Det har vi mulighed for i hele åbningstiden 9-21.

Skørping har altid holdt den kulturelle fane højt – sammen med skoven er det det, der tiltrækker nye indbyggere. Men den frivillige indsats skal understøttes af et professionelt lag, hvis man skal sikre kontinuitet. Rebild Kommune prioriterer i forvejen biblioteksvæsenet bemærkelsesværdigt lavt, når man sammenligner med resten af landet, og en yderligere reduktion vil være på randen af udsultning. Skørping er vokset med omkring 10% siden kommunesammenlægningen, og det giver simpelt hen ikke mening at fratage os den kulturelle base, som biblioteket udgør.

“Det har altid været et af bibliotekernes hovedformål at sikre fri og lige adgang til information og viden. Derfor anses bibliotekerne som en af grundpillerne i ethvert demokrati og derfor har folkebiblioteker trange kår i diktaturstater.” (Søren Mørk, 2012). Denne fri og lige adgang trues, hvis Skørpings borgere i alle aldre skal til at starte bilen, tage bus eller tog og dermed pålægges en udgift for at komme på biblioteket.
Vi vil derfor minde vores demokratisk valgte politikere om, at Skørping er kommunens næststørste by, og at vi under ingen omstændigheder kan acceptere en lukning af vores bibliotek.

Med venlig hilsen

Ulla Pedersen og Heino Ullrich
Bosiddende i Skørping og medlem af Enhedslisten Rebild